![](https://hetbejaardeplaatjeshuis.nl/wp-content/uploads/Pages/Thorens-TD-145-MKII-Plattenspieler-Turntable-Designerstück-restauriert-1240x600.jpg)
Thorens TD 145 MK2
De Thorens TD 145 MK2 is afgeleid van de Thorens TD 160 maar dan uitgebreid met een automatische stop en arm-lift.
Geschiedenis van de Thorens TD 160 in vogelvlucht
Nadat Thorens met hun TD124 naam had gemaakt in de pro audio wereld en de Thorens 124 wereldwijd faam kreeg en gebruikt werd in gerespecteerde platenstudio’s en radiostations, kwam het Zwitserse bedrijf Thorens met een eerste snaaraangedreven platenspeler, de Thorens TD 150, die bedoeld was voor de consumentenmarkt. Deze Thorens TD150 werd al snel opgevolgd door zijn grotere broer, de Thorens TD 160.
Overigens was/is er niets mis met de Thorens TD 150. Zonder veel fantasie kun je zien dat de zeer populaire Linn Sondek LP12, direct is afgeleid van deze Thorens TD 150. Deze Linn Sondek platenspeler is nog steeds in productie.
r werden in de jaren 70 werden van de vorige eeuw nogal wat goede platenspelers gemaakt. Kan ook niet anders, want het was het gouden tijdperk voor de LP. De compact disc werd pas in 1983 geïntroduceerd. Het mooie is dat het digitale schijfje de zwarte vinyl plaat nooit heeft kunnen verdringen. Sterker nog, de LP zal de inmiddels bijna overleden compact disc ruimschoots overleven. Zelfs naast de inmiddels volwassen geworden streaming audio, kan de platenspeler gewoon blijven bestaan.
Naast de hier besproken Thorens TD160 serie, was de met een idler wiel aangedreven Lenco L75, een geduchte concurrent. Ook Dual had met de eveneens idler wiel aangedreven 1229 en zijn opvolger, de direct drive Dual 701 een sterke troef in handen. Helaas was de aanschafprijs van deze twee Dual spelers destijds een behoorlijk stuk hoger en niet voor Jan met de pet weggelegd.
Dat was anders voor de Thorens TD160. Deze relatief betaalbare platenspeler werd door zijn goede prijs/kwaliteit verhouding, binnen korte tijd enorm populair. Toen halverwege de jaren 70 de populariteit voor snaar aangedreven platenspelers toenam en iedereen plotseling een Japanse snaar of direct drive speler moest hebben, verdween de met een idler wiel aangedreven Lenco L75, al snel op de achtergrond. Een ontwikkeling waar de verkoop van Thorens platenspelers van profiteerde. Er volgden in de tijd diverse upgrades van de eerste TD160. Deze upgrades waren voornamelijk van cosmetische aard.
De grootste verandering was de aanpassing van de arm met ‘taartschep’ in een arm die middels een wartel snel demontabel was. Ook de headshell onderging een flinke metamorfose. Overigens is de arm met de zogenaamde taartschep, het meest geliefd onder de verzamelaars. Maar laat je niet gek maken, ik denk dat ook de laatste versie tot geweldige prestaties in staat is. Het is vaak de ‘praat’ die er over gaat, wat een product populair maakt of niet.
Er zijn in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw wereldwijd ontzettend veel van deze platenspelers gemaakt en verkocht. Gelukkig zijn er anno 2013 nog heel veel van deze klassiekers bewaard gebleven.