Tom Misch – (2016) Reverie EP

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Tom Misch – (2016) Reverie EP

  • Release date: 2016
  • Label: Beyond The Groove
  • Catalog #: BTG009VL
Terug naar Genre

Rating: Great

Als het bij een eerste luisterbeurt aanvoelt als een samenraapsel van vreemde, onsamenhangende stukjes en beetjes, probeer het dan nog eens. Misschien vind je, net als ik, dat alles ineens wonderwel op zijn plaats valt.

De meesten van ons hebben wel eens hun toevlucht genomen tot het zoeken naar iets – nee, iets – anders dan het voorgeschreven werk om ons mee bezig te houden tijdens de schoollessen. Ik betwijfel echter of iemand van ons zo productief bezig is geweest als de Zuid-Londenaar Tom Misch, die die tijd gebruikte om stiekem zijn muziekcarrière te beginnen. Hij vulde stiekem beats in in plaats van Excel-sheets en verzamelde al snel een aanzienlijk aantal tracks, waarvan er veel erg populair werden op SoundCloud. Zo populair zelfs dat fans wilden weten waar ze een volledig album konden kopen. Zo werd 2014’s Beats Tape 1 geboren met de maker op de prille leeftijd van 17 en, met een gestage stroom van beats die zich daarna geleidelijk verzamelde, was de volgende logische stap een vervolg: 2015’s Beats Tape 2. Beide tonen een scherp en zenuwslopend vermogen om sfeer te creëren en te behouden, waarbij elke track een kleine soundscape van zichzelf opbouwt. Weer een jaar voorbij en we zijn weer terug bij het heden, en bij zijn meest recente release, de vier tracks tellende EP Reverie.

Stemmige zang, slappe bas, jazzgitaar, G-funk synths, een ademende sax, trip-hop beats, handclaps, een strijkkwartet, steeldrums, maracas… dat is de bedwelmende cocktail die Tom Misch hier heeft gemaakt. In mindere handen zou zo’n uitgebreide en brede set van contrasterende texturale elementen ongetwijfeld de boot doen kapseizen. Als het buitenbeentje dat hij is, is de ondeugende Misch er echter op de een of andere manier in geslaagd om het allemaal perfect in balans te brengen en de boel drijvende te houden.

Op de stijlvolle hoes is het hoofd van Misch in tweeën gespleten, waardoor een Indiaanse dromenvanger zichtbaar wordt. Volgens de legende zullen wij, die de dromenvanger ‘s nachts boven ons bed plaatsen, geen nare dromen krijgen, omdat de netten van de wilgentenen de nare dromen wegfilteren, zodat alleen de goede gedachten ons brein binnensluipen. Dit is dan een passende metafoor voor Misch’ muziek, die alle negativiteit uit onze geesten blaast door haar zonnige vibraties. Geloof me op mijn woord: je kunt je gewoon niet verdrietig voelen als je naar deze EP luistert. Een weemoedige melancholie kan je overvallen in het couplet van ‘Watch Me Dance,’ gedrenkt als het is in mooi stemmige strijkers en gestage gitaar arpeggii, maar zelfs dit lost snel op in een aanstekelijk opbeurende groove tegen de tijd dat we het voor refrein bereiken.

Als we de toespeling van het artwork op dromen meer letterlijk nemen, vinden we genoeg om een dergelijke lezing in de muziek te complimenteren, met twee nummers – het eerste en het laatste – die er expliciet naar verwijzen. Opener ‘Crazy Dream’ laat vriend en oude medewerker Loyle Carner in de coupletten een ultrakille, zij het ietwat gemompelde rap horen, terwijl Misch in het refrein de definitieve zin van het nummer soulvol uitlegt: “En als ik wakker word uit deze gekke droom, hoop ik dat de dingen blijven zoals ze lijken.” Laten we nooit meer terugkeren naar de realiteit, want de vreemde werelden die we in onze dromen verzinnen zijn veel te leuk om achter te laten. De funky videoclip suggereert hetzelfde, met hallucinogene visuals van Ruff Mercy, wiens handelsmerk schedel-in-een-hoedje even flitst aan het eind van de video. Het lijkt op een stoner die trots een psychedelisch plakboek samenstelt en dan achterover leunt en vrolijk grijnst terwijl het voor zijn rode ogen tot leven komt.

In het tweede nummer, ‘Follow’, zorgt Toms zus Laura voor een typische warme en emotionele saxofoonpartij, die als een mediterrane zefier over de zachte gitaarakkoorden heen komt waaien (vergeef me de toegeeflijkheid, want ik schrijf dit vanuit de Algarve – het voelt toepasselijk). Als er ooit een argument was om natuur boven opvoeding te laten prevaleren, dan is het wel hier in de familie Misch, waar muzikaal talent genetisch in overvloed aanwezig lijkt te zijn. Maar goed, genoeg van al die onzin. Het is geweldig spul, en je moet er naar luisteren!

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDERS: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC.DE

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

MFSB – (1973) Love Is The Message

Release date: -feb-1973

Read more

Roy Ayers – (1977) Lifeline

Release date: -feb-1977

Read more

Meters, The – (1969) New Direction

Release date: -feb-1977

Read more

Japan – (1983) Oil On Canvas

Release date: -feb-1983

Read more

Frankie Goes To Hollywood – (1984) Welcome To The Pleasuredome

Release date: -feb-1984

Read more

Fink – (2017) Fink’s Sunday Night Blues Club Volume One

Release date: -feb-2017

Read more