Stevie Wonder – (1962) The Jazz Soul Of Little Stevie

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Stevie Wonder – (1962) The Jazz Soul Of Little Stevie

  • Release date: 1962
  • Label: Tamla Motown
  • Catalog #: TM 233
Terug naar Genre

Rating: Good

In 1962, op slechts 12-jarige leeftijd, bracht Stevie Wonder zijn debuutalbum The Jazz Soul of Little Stevie uit. Het is een album dat zijn buitengewone muzikale talent al vroeg laat zien, maar tegelijkertijd zijn plaats inneemt als een curiositeit in de indrukwekkende catalogus van de man die later een van de grootste artiesten aller tijden zou worden. Met negen instrumentale nummers, variërend van jazz tot soul, is het duidelijk dat dit album bedoeld was om te pronken met Stevie’s virtuositeit op verschillende instrumenten, met name de mondharmonica, drums en toetsen. Maar hoe goed is dit album nu echt, en hoe past het in het grotere plaatje van zijn carrière?

Het talent van een wonderkind
Al vanaf de eerste noten is het duidelijk waarom Stevie Wonder destijds werd binnengehaald als een muzikaal wonderkind. Hij speelt met een energie en precisie die opmerkelijk zijn voor iemand van zijn leeftijd. Tracks zoals “Fingertips” en “Wondering” springen eruit door hun aanstekelijke ritmes en speelse melodieën. Vooral “Fingertips” (dat later in een liveversie een gigantische hit zou worden) biedt een glimp van de levendigheid die Wonder later in zijn muziek zou perfectioneren.

De invloed van jazz is door het hele album voelbaar, maar het blijft toegankelijk en luchtig, bijna alsof Motown voorzichtig aftastte hoe ze een kindster met zoveel talent konden positioneren. De begeleiding van de Funk Brothers, Motown’s huisband, geeft het album een solide muzikale basis, al voelt het soms alsof zij de show stelen in plaats van Stevie zelf.

Technische vaardigheid versus emotionele diepgang
Wat The Jazz Soul of Little Stevie mist, is de emotionele rijkdom die later het handelsmerk zou worden van Stevie’s muziek. Hoewel zijn technische vaardigheid indrukwekkend is, voelt het album op momenten als een showcase van zijn vaardigheden, eerder dan een coherent artistiek statement. De nummers zijn vaak kort en missen de diepgang en structuur die zijn latere werk zo memorabel maken.

Een goed voorbeeld hiervan is “Session Number 112”, dat een vlotte groove heeft maar verder weinig ontwikkeling biedt. Het blijft hangen in een repetitieve opbouw zonder dat het ergens echt heen gaat. Dit maakt dat sommige tracks eerder als achtergrondmuziek aanvoelen, in plaats van muziek die je écht raakt. Het is alsof Motown wilde benadrukken: “Kijk wat hij allemaal kan!” zonder al te veel risico’s te nemen in de composities.

Vergelijking met later werk
Het is onmogelijk om The Jazz Soul of Little Stevie te beluisteren zonder het te vergelijken met de meesterwerken die later zouden volgen, zoals Songs in the Key of Life en Innervisions. Waar die albums doordrenkt zijn met lyrische complexiteit, spirituele thema’s en sociaal commentaar, blijft dit album puur instrumentaal en relatief licht van toon.

Dat betekent echter niet dat het album niet genietbaar is. Voor fans van vroege Motown en instrumentale jazz-soul is dit een charmant stukje geschiedenis. Het biedt een fascinerende blik op de wortels van een artiest die zijn stempel zou drukken op meerdere muziekgenres. Maar voor wie Stevie Wonder enkel kent van zijn vocale kracht en innovatieve songwriting, kan het album wat mager aanvoelen.

De context van de tijd
Het is ook belangrijk om te bedenken dat dit album bedoeld was als een introductie tot Stevie’s talenten, niet als een definitieve artistieke verklaring. Het feit dat een kind van 12 jaar zulke complexe muziek kon maken, was destijds revolutionair. In die zin heeft het album zijn doel zeker bereikt: het vestigde Stevie Wonder als een naam om in de gaten te houden. Het commerciële succes van het album was bescheiden, maar het legde de basis voor zijn latere doorbraak met nummers zoals “Uptight (Everything’s Alright)” en “For Once in My Life”.

Conclusie
The Jazz Soul of Little Stevie is een goed album dat Stevie Wonder’s ongekende talent al op jonge leeftijd laat zien, maar het is geen hoogvlieger in zijn discografie. Het mist de emotionele diepte en creatieve visie die zijn latere werk zo legendarisch maken. Desondanks is het een aangename luisterervaring, vooral voor liefhebbers van instrumentale jazz-soul en Motown’s vroege jaren. Het album is een stukje muziekgeschiedenis dat laat zien waar een legende begon, en hoewel het niet Stevie’s beste werk is, verdient het respect als het startpunt van een ongeëvenaarde carrière.

Met The Jazz Soul of Little Stevie bewijst Stevie Wonder dat hij, zelfs op 12-jarige leeftijd, al de potentie had om de wereld te veranderen met zijn muziek. Maar de ware magie lag nog voor hem – en ons – in het verschiet.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDER: Annelies & Erwin

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

MFSB – (1973) Love Is The Message

Release date: -feb-1973

Read more

Roy Ayers – (1977) Lifeline

Release date: -feb-1977

Read more

Meters, The – (1969) New Direction

Release date: -feb-1977

Read more

Japan – (1983) Oil On Canvas

Release date: -feb-1983

Read more

Frankie Goes To Hollywood – (1984) Welcome To The Pleasuredome

Release date: -feb-1984

Read more

Fink – (2017) Fink’s Sunday Night Blues Club Volume One

Release date: -feb-2017

Read more