Terug naar Genre | Interview |
![]() |
|
![]() |
Rating: Excellent |
In een tijd waarin een groeiend aantal pop songwriters een meer expliciet poëtische benadering in hun teksten omarmden, introduceerde het debuutalbum van Leonard Cohen uit 1967 een songwriter die, in plaats van geïnspireerd te zijn door “serieuze” literatuur, muziek begon te maken nadat hij zichzelf had gevestigd als een gepubliceerd auteur en dichter.
De tien songs op Songs of Leonard Cohen waren zeker prachtig geconstrueerd, kunstig op een manier die weinig (of geen) andere tekstschrijvers nog lang zouden benaderen, maar wat het meest opvalt aan deze songs is niet Cohens techniek, hoe voortreffelijk die ook is, maar veeleer zijn portretten van een wereld die gedomineerd wordt door liefde en lust, woede en nood, medelijden en verraad. Hoewel de relatie tussen mannen en vrouwen vaak het kader vormde voor Cohens songs (hij kreeg niet voor niets de bijnaam “de meester van de erotische wanhoop”), schreef hij niet over de liefde; eerder gebruikte Cohen het nooit eindigende geduw en gekonkel tussen de seksen als een springplank voor zijn obsessieve onderzoek naar de menselijke goedheid van tijd tot tijd en de frequente wreedheden (zowel emotioneel als fysiek). Cohen’s wereldbeeld zou op bijna elke tijd en plaats onstuimig zijn, maar komend in een jaar waarin popmuziek nog maar net serieus begon te worden genomen, was Songs of Leonard Cohen een werkelijk gedurfde prestatie, net zo’n gedurfde uitdaging aan de conventies van de popmuziek als het andere grote debuut van het jaar, The Velvet Underground & Nico, en een bijna perfect gerealiseerd product van zijn creatieve verbeelding.
Producer John Simon voegde met zijn arrangementen wat glans toe aan Cohens songs (oorspronkelijk wilde Cohen geen andere begeleiding dan zijn gitaar), maar het resultaat doet niets af aan zijn droge maar emotieve zang; in plaats daarvan vullen ze zijn teksten aan met een bedachtzame schoonheid en geven ze de songs nog meer kracht. En een aantal van Cohen’s beste nummers zijn hier te horen, waaronder het lichtgevende “Suzanne”, het subtiel venijnige “Master Song” en “Sisters of Mercy”, dat later met memorabel effect gebruikt zou worden in Robert Altman’s film McCabe and Mrs. Miller. Veel artiesten werken hun hele carrière om een werk te maken dat zo uniek en volmaakt is als Songs of Leonard Cohen, en Cohen werkte aan deze alchemie vanaf de eerste keer dat hij een opnamestudio binnenstapte; weinig muzikanten hebben ooit een opmerkelijker of duurzamer debuut gemaakt.
= Full Album Play List =
= Track List =