Terug naar Genre | Biografie |
![]() |
|
![]() |
Rating: Excellent |
De eerste drie albums van Jones waren sterk beïnvloed door disco en verstevigden haar aanwezigheid in de clubscene. Als je haar alleen op haar eerste drie albums zou beoordelen, zou je tot de conclusie komen dat ze niet veel meer was dan een opzichtige disco-ster. Laten we eerlijk zijn, in deze periode tussen 1977 en 1980 ging iedereen naar de disco. Rocklegendes als Rod Stewart en de Rolling Stones experimenteerden met het discogeluid. Zelfs Ethel Merman bracht een discoplaat uit. De massale toe-eigening van het genre maakte er een grap van en gelukkig voor Grace Jones schakelde ze net op het juiste moment een andere versnelling in.
Met de hulp van producers Chris Blackwell en Alex Sadkin en de muzikale ondersteuning van The Compass Point All-Stars (met Sly Dunbar & Robbie Shakespeare) hebben de nummers op Nightclubbing een reggae-achtige, alternatieve stijl die haar onderscheidt van veel artiesten uit die tijd. Drie van de nummers op Nightclubbing zijn mede geschreven door Jones, waaronder de hit “Pull Up to the Bumper”. Veel critici hielden van de speelse dubbele betekenis, maar als je goed luisterde, kon je zien dat het een vrij bot statement was. Ze nam geen blad voor de mond. Het was een nummer dat zo uit het Penthouse-forum had kunnen komen op een aanstekelijke, funky beat: “Pull up to my bumper baby / In your long black limousine / Pull up to my bumper baby / And drive it in between.”
Grace Jones en subtiliteit leven in totaal verschillende werelden en we zijn er in alle opzichten beter van geworden. De verrassing op dit album is het nummer “Demolition Man”. Velen van jullie kennen dit nummer beter als een nummer van de LP Ghost In the Machine uit 1981 van The Police. Sting schreef het nummer tijdens een bezoek aan Peter O’Toole in Ierland in 1980 en gaf het uiteindelijk aan Jones. De tekst “I’m a three-line whip, I’m the sort of thing they ban.” is de personificatie van Grace Jones. Ze bracht het uit als single in februari 1981, drie maanden voordat Nightclubbing werd uitgebracht. The Police nam uiteindelijk hun eigen versie op die werd opgenomen op het eerder genoemde Ghost In The Machine, dat in oktober van datzelfde jaar werd uitgebracht.
Nightclubbing is een genre-overvloeiende, 38 minuten en 40 seconden durende, new wave/reggae/synth pop, head-bobbing bundel van coolheid. Als je deze plaat nog niet kent, dan raad ik je aan om hem te checken. Om een van de nummers van Grace Jones aan te halen: “…and now ladies and gentlemen, here’s Grace.”
= Full Album Play List =
= Track List =