David Bowie – (1977) Low

Het Bejaarde Plaatjes Huis

David Bowie – (1977) Low

  • Release date: 1977
  • Label: RCA Victor
  • Catalog #: NL-13856
Terug naar Genre Biografie

 

Rating: Excellent

Een Experimentele Meesterproef uit Berlijn
In januari 1977 bracht David Bowie het baanbrekende album Low uit, het eerste deel van wat later zijn beroemde Berlijnse trilogie zou worden. Het album markeerde een radicale breuk met zijn eerdere glamrockstijl en opende de deuren naar een nieuwe muzikale wereld. Low is meer dan een verzameling nummers; het is een portret van een artiest op zoek naar vernieuwing, zelfreflectie en artistieke vrijheid.

De Berlijnse Context
De totstandkoming van Low kan niet los worden gezien van Bowie’s Berlijnse periode. In 1976 verhuisde hij naar West-Berlijn, samen met Iggy Pop, om te ontsnappen aan de excessen van Los Angeles. In Berlijn vond hij niet alleen rust, maar ook een stad vol culturele spanning en artistieke mogelijkheden. De verdeelde stad, met zijn contrasten tussen Oost en West, spiegelde Bowie’s eigen innerlijke verdeeldheid.

Bowie huurde een appartement boven een autogarage in de wijk Schöneberg en werkte samen met Brian Eno en producer Tony Visconti aan een compleet nieuw geluid. Geïnspireerd door de avant-garde elektronische muziek van artiesten zoals Kraftwerk en Neu!, gebruikte Bowie Berlijn als een creatieve speeltuin. De sfeer van de stad – rauw, experimenteel en tegelijkertijd introspectief – is diep verweven in de muziek van Low.

Kant A: Fragmenten van een Verward Brein
De eerste kant van Low bestaat uit korte, gefragmenteerde nummers die vaak abrupt eindigen, alsof ze momenten uit een dagboek vastleggen. Het openingsnummer, “Speed of Life”, introduceert het instrumentale, futuristische geluid dat een rode draad door het album vormt. Zonder tekst nodigt het de luisteraar uit in Bowie’s nieuwe sonische wereld.

“Breaking Glass” en “What in the World” tonen Bowie’s interesse in minimalistische structuren en vervormde geluiden. Vooral “Breaking Glass” springt eruit met zijn cryptische teksten en abrupte einde, alsof het slechts een glimp biedt van een groter verhaal.

Het hoogtepunt van kant A is wellicht “Sound and Vision”, een popjuweel te midden van het experiment. De combinatie van Bowie’s kalmerende stem, een hypnotiserende baslijn en futuristische synths maken dit nummer tijdloos. Het reflecteert Bowie’s herstellende geest na een periode van zelfdestructie.

Kant B: Ambient Landschappen
Op de tweede kant van Low duikt Bowie volledig in ambient muziek, een genre dat destijds grotendeels werd gedefinieerd door Brian Eno. Deze instrumentale stukken, waaronder “Warszawa” en “Art Decade”, lijken geïnspireerd door de sombere architectuur en melancholie van Berlijn en Oost-Europa.

“Warszawa”, een van de meest opmerkelijke nummers, is een eerbetoon aan een bezoek van Bowie aan de Poolse hoofdstad Warschau. Met zijn langzame tempo en etherische synths roept het een gevoel van verlatenheid en introspectie op. De vocale harmonieën, zonder woorden, klinken bijna als een gebed, wat het nummer een transcendente kwaliteit geeft.

“Art Decade” is even minimalistisch en schildert een auditief beeld van een eenzame wandeling door de straten van West-Berlijn. Het nummer is een reflectie van Bowie’s observaties en emoties, en voelt als een moment van contemplatie in een chaotische wereld.

Een Moment van Vernieuwing
Low was niet alleen een artistiek meesterwerk, maar ook een persoonlijke transformatie voor Bowie. Hij had zijn excessen achter zich gelaten en vond in Berlijn een plek om zichzelf opnieuw uit te vinden. Het album verkent thema’s van vervreemding, verlies en herstel, zonder te vervallen in sentimentaliteit.

Het productieproces was net zo innovatief als het eindresultaat. Producer Tony Visconti gebruikte de Eventide Harmonizer, een revolutionair apparaat dat geluiden in real-time manipuleerde. Dit gaf het album zijn kenmerkende “futuristische” geluid. Brian Eno bracht zijn ervaring met ambient en experimentele muziek in, waardoor de tweede kant van het album een geheel nieuwe richting insloeg.

Een Interessante Anekdote: Bowie’s Wandelingen door Berlijn
Een bekende anekdote uit Bowie’s tijd in Berlijn is zijn gewoonte om ‘s avonds door de stad te dwalen. Hij bezocht regelmatig de Hansa Studios, gelegen nabij de Berlijnse Muur, waar delen van Low werden opgenomen. Tijdens een van zijn wandelingen zou hij een straatartiest hebben gezien die melancholieke liedjes speelde op een accordeon. Deze ervaring zou hebben bijgedragen aan de sfeer van nummers zoals “Warszawa” en Bowie’s fascinatie voor Oost-Europese muziek. Het idee dat een eenvoudige straatmuzikant de soundtrack van Bowie’s Berlijnse periode inspireerde, is zowel ontroerend als tekenend voor zijn artistieke openheid.

De Invloed van Low
Toen Low uitkwam, werd het niet meteen door iedereen begrepen. Critici en fans waren verdeeld over het experimentele karakter van het album. Toch groeide het in de jaren daarna uit tot een van Bowie’s meest invloedrijke werken. Artiesten zoals Joy Division, Radiohead en LCD Soundsystem hebben het album genoemd als inspiratiebron.

Het album markeerde ook het begin van Bowie’s samenwerking met Brian Eno en zette de toon voor de daaropvolgende albums in de Berlijnse trilogie: “Heroes” en Lodger. Samen vormen ze een van de meest baanbrekende periodes in de muziekgeschiedenis.

Conclusie
Low is een monument van artistieke durf en persoonlijke groei. Het vangt de rauwheid en introspectie van Bowie’s Berlijnse jaren en combineert experimentele geluiden met tijdloze melodieën. Het is een album dat blijft verrassen, zelfs na tientallen jaren. In een tijd waarin muziek vaak voorspelbaar is, herinnert Low ons eraan dat echte kunst risico’s durft te nemen. David Bowie was niet alleen een artiest, maar een visionair die zichzelf steeds opnieuw wist uit te vinden – en Low is daar het onmiskenbare bewijs van.

= Full Album Play List =

= Track List =

OUDER: Nicolle & Roland

BUY AT DISCOGS BUY AT JPC

ANDERE BEJAARDE PLAATJES

MFSB – (1973) Love Is The Message

Release date: -feb-1973

Read more

Roy Ayers – (1977) Lifeline

Release date: -feb-1977

Read more

Meters, The – (1969) New Direction

Release date: -feb-1977

Read more

Japan – (1983) Oil On Canvas

Release date: -feb-1983

Read more

Frankie Goes To Hollywood – (1984) Welcome To The Pleasuredome

Release date: -feb-1984

Read more

Fink – (2017) Fink’s Sunday Night Blues Club Volume One

Release date: -feb-2017

Read more