Melodiesinfonie

Het Bejaarde Plaatjes Huis

Melodiesinfonie

Born:
Genre:
Style:
1993 – Bülach, Switzerland
Electronic, Jazz, Funk / Soul
Jazzy, RnB/Swing, Lounge

Vinyl Discography:

Year Album Title Label In House
2014 Friede Freude HHV.DE No
2016 Be Thankful Melting Pot Music No
2019 A Journey To You Jakarta Records No
2019 MUAR Boyoom Connective On Website
2020 Fragments Radicalis No
2023 Softboi Not On Label No

Biography:

Onder het pseudoniem Melodiesinfonie brengt de Zwitserse muzikant Kevin Wettstein al acht jaar onafgebroken muziek uit – naast talloze EP’s heeft hij ook albums uitgebracht – en treedt hij live op.

De in 1993 in het Zwitserse Bülach geboren Melodiesinfonie kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de indrukwekkende verzameling funk-, jazz- en soulplaten van zijn vader en begon op 12-jarige leeftijd te drummen, wat bij hem een fascinatie voor allerlei ritmes en grooves teweegbracht. Geïnspireerd door de producties van J Dilla, Pete Rocks en Mndsgn begon hij op 17-jarige leeftijd intensief te werken met sampling en elektronische geluidsgeneratie, bracht hij zijn eerste muziekstukken uit en slechts een jaar later – op 18-jarige leeftijd – bracht hij twee van zijn eerste EP’s uit op het in Los Angeles gevestigde label Soulection. Tegelijkertijd richtte hij Boyoom Connective op, een collectief dat zowel label, concertorganisator als uitwisselingsplatform voor artiesten is. Zijn eerste twee albums “Friede Freude” en “Be Thankful” verschenen in 2014 en 2016, en een jaar later reisde de drukbezette man uit Zürich naar Johannesburg, Kaapstad en Durban om lezingen en workshops te geven en samen te werken met lokale artiesten. In 2017 en 2018 speelde hij onder andere als openingsact voor Yussef Kamaal en op het M4Music Festival in Zürich.

Na meer dan 150 concerten als Melodiesinfonie gaat hij in 2019 op tournee door Europa met zijn nieuwe album “A Jourmey To You” en een nieuwe band. Met zijn derde album “A Journey To You” (26 april 2019, Jakarta Records) slaat hij toch nieuwe wegen in. Terwijl zijn vorige releases, die verschenen op labels als Soulection en Melting Pot Music en groot succes kenden in de VS, nog bestempeld werden als “hiphop/beatmaker”, neemt Melodiesinfonie’s nieuwste werk hier afstand van en betreedt hij jazzy, soulvolle sferen. Lange improvisaties en speelse instrumentale passages worden belangrijke stijlmiddelen en stellen de luisteraar in staat zich onder te dompelen in een klankwereld die meer klinkt als een opgenomen West Coast band dan een Zwitserse thuisstudio.

Dit geluidsaspect kan ook op tournee worden ervaren: Melodiesinfonie toert voor het eerst met een vierkoppige band, met de meester zelf op zijn traditionele instrument, de drumset. Hier wordt de vrijheid van de 12 albumnummers verder benut en ontstaat ruimte voor langere improvisaties. De constante zoektocht naar nieuwe ideeën, benaderingen en concepten, zowel voor muziek als voor het leven in het algemeen, is niet slechts een middel om een doel te bereiken, maar het waardige doel van de jonge muzikant. Ondanks de muzikale heroriëntatie loopt er een rode draad door de muziek van Melodiesinfonie: Het zijn liedjes die positieve dingen in de luisteraar losmaken en mensen samenbrengen. “Spread Love”, zo afgezaagd en vaak misbruikt mag deze slogan anno 2019 zijn, hij is nog steeds van toepassing op Melodiesinfonie en zijn muziek. De mens als minuscuul deeltje van een allesomvattende absolute werkelijkheid die buiten ruimte en tijd bestaat; muziek is de spirituele taal die het individu in contact brengt met deze bovenmenselijke werkelijkheid, volgens de diepzinnige basisidee van Melodiesinfonie. Muzikaal en filosofisch dus veel meer dan “je gemiddelde beatmaker”.

Bewaren